Detaylı Bilgi İçin
Seminer
Sözlü Sunum
Özlem Özgün
Sözlü Sunum
COST Action 6G-PHYSEC
Proje
Proje
Yayın
Deniz Mol
Araştırmalar

 

 Araştırmacı: Prof.Dr.  Mehmet Emre Taşgın

emre_tasgin

Nanoparçacıklar, kanser tedavisi ve biyosensörlerden ultra-çözünürlüklü optik mikroskoplara kadar birçok yeni-nesil teknolojilere hayat vermektedir. Bu teknolojilerin hepsi, nanoparçacıkların ışığı, nm-boyutlarındaki sıcak-noktalara odaklayabilmesine dayanmaktadır. Kuantum plazmonik ise, kuantum teknolojilerini (olgularını) kullanarak bu sistemlerin binlerce kat daha iyi çalışmasını sağlamaktadır.

Grubumuzun çalışmaları, nanoparçacıkların optik özelliklerinin kuantum-cisimleri ile kontrol edilebilmesi üzerine yoğunlaşmıştır. Bu kontrol, örneğin, bize dünyanın ilk “ayarlanabilir” nükleer detektörünü gösterme olanağı sağlamıştır. Benzer şekilde, 1 nm çözünürlükle çalışan optik mikroskoplar (önceleri 10 nm) grubumuzca gösterilmiştir. Kuantum plazmonik, bazı portatif cihazların şarjlarının 10’larca kat uzun süre dayanmasını sağlayabilmektedir. Bu çalışmalar, iş birliklerimiz sayesinde, deneysel projeler ile desteklenmektedir. Bunların yanı sıra, grubumuz kuantum teknolojilerinin temelini oluşturan kuantum-dolaşıklığını tespit etmek için yeni metotlar elde etmekte ve ışığın yayılımı üzerine temel araştırmalar yürütmektedir. 

 

 Araştırmacı: Doç.Dr.  Tunay Tansel

tunay_tansel

Mevcut araştırma, görüntüleme veya sensör sistemleri (dedektörleri) alanındadır. Günümüzde mikroelektromekanik (MEMS)- veya nanoelektromekanik (NEMS)- sistemlerdeki uygulamalarında, düşük maliyeti ve üstün özellikleri nedeniyle büyük ölçüde silisyuma geçilmiştir.

Ulaşılmak istenilen hedef, yeni nesil siyah silisyum fotodedektörler sayesinde görünür bölge, yakın, orta ve uzun kızılötesi bantta yüksek sıcaklıklarda, yüksek kuantum verim ve dedektivite ile çalışan, milli savunma, temiz enerji, sağlık ve iletişim teknolojileri uygulamalarında kullanılmak üzere düşük maliyetli bir dedektör alternatifi oluşturmaktır.

 

 

  Araştırmacı: Dr. Öğretim Üyesi Ozan Arı

tunay_tansel

Kuantum teknolojileri (kuantum hesaplama ve bilgisayarlar, kuantum algılama ve kuantum kriptografi uygulamaları), bu alanda yapılan son çalışmalar ile klasik eşdeğer sistemlerine oranla önemli avantajlar sunan, hızla ilerleyen ve olgunlaşan bir araştırma alanı olarak öne çıkmaktadır. Kuantum teknolojilerinden elde edilen araştırma sonuçlarının gerçekçi ürünlere dönüşebilmesi ve daha başarılı cihazların gerçeklenmesi açısından kuantum optik ve fotonik en uygun adaylar arasında yer almaktadır. Entegre kuantum fotonik ise kuantum teknolojileri için önemli ve cazip teknolojilerden birisi olarak öne çıkmaktadır. Mikro ve nano fotonik üretim teknikleri ile kuantum ışık kaynakları, hesaplama devreleri, algılama ve analiz birimleri gibi komponentlerinin minyatürleştirilmesi ve sürdürülebilir olarak tasarlanması mümkün olmakta ve tam entegre sistemler elde edilebilmektedir.

Araştırma grubumuzda, kuantum teknolojilerinin kritik komponentleri olan tek-foton/dolanık foton kaynakları, kuantum hesaplama devreleri, kuantum kriptografi sistemleri ile kuantum algılama alanında “entegre” ve çip-üstü yaklaşımlar kapsamında araştırma çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Daha fazla bilgi için: eko.hacettepe.edu.tr

 

 

   Araştırmacı : Dr. Müh.   Nurhak Tatar

nurhak_tatar

Oransal olarak kanda en çok bulunan protein İnsan serum albüminidir. Kanın ozmotik basıncının ayarlanması, safra asitleri, bilirubin, uzun zincirli yağ asitleri, amino asitleri, steroidler, metal iyonları ve ilaçlar gibi çok sayıda endojen ve eksojen maddenin taşınması, dağıtılması ve metabolizması gibi pek çok fizyolojik işlevi yerine getirir. Aşırı kan kaybı ve böbrek rahatsızlığı ile protein kayıpları durumunda tedavi amaçlı kullanılır ve kan türevli temel ürünlerden bir tanesidir. Bu derece öneme sahip bir molekülü ayrıştırmak bir çok hastalığın iyileştirilmesinde etken rol oynayacak diğer kan ürünlerinin araştırılmasında ve bir çok diğer tedaviler için önem arz etmektedir. Çalışmamız Hacettepe Üniversitesi Biyokimya Araştırma Grubu ile yapılmakta olup, albümin ayrıştırılması için manyetik silika partiküller denenmiş ve başarı sağlamıştır.